09 oktober 2023

Når ryggen siger "knæk"

Hvad betyder det for smerteudfaldet, at man hører et ”knæk” i forbindelse med manipulation af ryggen? Ikke noget ifølge en undersøgelse offentliggjort i CMT.

Et hørbart ”knæk” er den lyd, der kan stamme fra en justering under manipulation af ryggen; den ses ofte som et tegn på en vellykket behandling på trods af, at en litteraturgennemgang i 1998 konkluderede, at der ikke var megen videnskabeligt evidens for nogen terapeutisk fordel af den hørbare lyd. Siden da har forskningsmetoderne udviklet sig betydeligt, og det har skabt muligheder for, at ny evidens kan dukke op. Derfor besluttede forskerne bag den aktuelle undersøgelse, at det var på tide at gennemgå evidensen.

Forskerne foretog en elektronisk litteratursøgning for at finde relevante undersøgelser af virkningen af hørbare ”knæk” under manipulation af ryggen, og fandt fem originale forskningsartikler, der blev inkluderet i reviewet; fire var prospektive kohortestudier og én et randomiseret kontrolleret forsøg. De inkluderede studier omfattede i alt 303 deltagere mellem 18 og 65 år, hvoraf henholdsvis 38,7 % mænd og 61,3 % kvinder.

Alle undersøgelser kom frem til samme resultat: uanset det område af rygsøjlen, der blev manipuleret eller opfølgningstid, var der ingen tegn på forbedrede smerteudfald forbundet med et hørbart ”knæk”. En af undersøgelserne rapporterede endda en hyperalgetisk effekt på eksterne smertestimuli efter rygmanipulation, uanset om der var et hørbart ”knæk” eller ej.

Selv om de faktorer, der ligger til grund for klinisk forbedring forbundet med behandling, der inkluderer manipulation af ryggen stadig er uklare, synes lyden af et ”knæk” ved rygmanipulation ikke at være en vigtig faktor for den hyperalgetiske effekt. Med hensyn til klinisk praksis underbygger studiet forestillingen om, at et hørbart ”knæk” ikke er en indikator for vellykket behandling.

Annelieke Cesanne Moorman & David Newell. Impact of audible pops associated with spinal manipulation on perceived pain: a systematic review. Chiropractic & Manual Therapies (2022).