29 maj 2024

Oplever du at være i tvivl om valg af diagnosekode?

KviK udsender kodekonklusioner der præciserer de mest almindelige ICPC diagnosekoder.

Kiropraktorerne har rejst nogle opmærksomheder ved anvendelsen af de mest almindelige ICPC- diagnosekoder, fordi mange oplever at flere af koderne kan anvendes til de samme patienter, og fordi manglende præciseringer af ICPC-ordvalg kan påvirke mulighederne for at arbejde ensartet med diagnosekodning. En systematisk diagnosekodning har betydning, fordi ensartet diagnosekodning kan bidrage til større kendskab og forståelse for de patientgrupper, der ses i kiropraktorpraksis.

Derfor blev der nedsat en arbejdsgruppe, der har arbejdet med at udvikle vejledende kodekonklusioner til ICPC-2 diagnosekoderne L01, L02, L03, L83, L84, L86.

Arbejdsgruppen består af repræsentanter fra kiropraktorpraksis (Lisbeth Hartvigsen, Jacob Toft Vestergaard), repræsentanter fra Dansk Selskab for kiropraktik (Signe Fuglkjær, Cecilie Testern Wissing) og ICPC-konsulent fra Almen Praksis (Preben Larsen).

De faglige drøftelser i arbejdsgruppen resulterede i et behov for at præcisere forskellen på sygdoms- og symptomdiagnosekoder, hvordan ICPC-ordvalgene ’smerteudstråling og bevægeindskrænkning’ skal forstås og hvordan man diagnosekoder spinalstenose mest korrekt. De vigtigste præciseringerne er fremhævet herunder.   

Sygdoms- og symptomdiagnosekoder

Symptomkoderne L01, L02 og L03 benyttes, når der er tale om uspecifikke nakkesmerter/rygsmerter/lænderygsmerter og/eller symptomer.

Sygdomsdiagnosekoderne L83, L84 og L86 benyttes, når den kliniske undersøgelse og/eller parakliniske undersøgelser indikerer en mere specifik tilstand til grund for smerterne/symptomerne.

Smerteudstråling

Med ICPC-kodning er det smerteudstråling, der definerer forskellen mellem L84 og L86 (Rygsyndrom uden/med smerteudstråling). Det præciseres at smerteudstråling i forbindelse med ICPC-kodning kun skal betragtes som nerverodspåvirkning.

Der vil ofte ses refererede smerter/symptomer hos patienter med smerter i columna. Det kodes som enten L02, L03 eller L84 alt efter hvad den kliniske undersøgelse og/eller parakliniske undersøgelser viser.

Bevægeindskrænkning

Kan være til stede i både L01, L02, L03, L83, L84 og L86, men bevægeindskrænkning er ikke en forudsætning for at kunne benytte de nævnte koder.

Hvis det vurderes, at der er bevægeindskrænkning og at bevægeindskrænkningen indikerer en mere specifik tilstand, så skal diagnosekoderne L83, L84 eller L86 benyttes.

Spinalstenose

Kan nu både kodes som L84 og L86.

I de tilfælde hvor der vurderes at være nerverodspåvirkning ledsaget af neurologisk tilsvarende smerteudstråling og/eller neurologiske udfaldssymptomer, vil det være mest korrekt at benytte L86. Kodning af spinalstenose som L86 er ikke integreret i ICPC-2, og det er derfor ikke sikkert, at klinikkens journalsystem automatisk understøtter den kodning.

Efter mange gode diskussioner om ’specifikt’ og ’uspecifikt’, om smerteudstråling versus refererede smerter, er vi nået i mål med en guide til diagnosekodning. Får vi herefter en fuldstændig ensartethed i brugen af koderne? Nej, vores felt er desværre ikke så sort/hvidt, at det er realistisk. Jeg håber dog og har tillid til, at vi med den nye vejledning får en langt mere ensartet kodning end hidtil. Harmonisering i brugen af ICPC-koder og en effektiv implementering af kodningen såvel i journalsystemerne som blandt brugerne er et super værktøj både i dagligdagen og til kvalitetssikring, og det udstråler seriøsitet ift. vores samarbejdsparter

Lisbeth Hartvigsen, repræsentant i arbejdsgruppen for diagnosekodning.

Det vejledende materiale med kodekonklusioner for ICPC-2 diagnosekoderne L01, L02, L03, L83, L84, L86 og præciseringer til kodekonklusionerne er netop blevet udleveret på roadshows og kan findes på Kiropraktorernes Videnscenters hjemmeside ved at følge linket herunder.

Vejledende materiale med kodekonklusioner