16 april 2024

Medicinske fortællinger til at forstå forskelligartede forløb med rygsmerter: En evidensbaseret historie om to tvillinger.

To historier om et sæt identiske tvillinger, der begge får ondt i ryggen illustrerer, hvordan det går godt for den ene tvilling, mens den andens forløb ender med kroniske smerter og unødvendig lidelse.

Fortællinger er vigtige, fordi de hjælper os med at forstå os selv, andre mennesker og verden omkring os. De kan fange vores opmærksomhed, vække vores følelser, stimulere vores fantasi og udfordre vores tænkning,, dermed kan de inspirere os til at handle, lære, forbedre og innovere. Medicinske fortællinger er en del vores fortællinger, der kan hjælpe os til at forstå sygdomme, problemstillinger og processer. I artiklen ”Using medical storytelling to communicate problems and solutions in the low back pain conundrum: an evidence-based tale of twins” bruger forfatterne to historier om et sæt identiske tvillinger, der begge får ondt i ryggen, til at illustrere, hvordan det går godt for den ene tvilling, mens den andens forløb ender med kroniske smerter og unødvendig lidelse. Historierne er let genkendelige, også i en dansk kontekst, og bør give enhver kliniker grund til selv-refleksion og eftertanke når de er læst.

Forfatterne anvender medicinsk fortælling til at præsentere et scenarie, hvor et hypotetisk tvillingepar med identiske episoder af lænderygsmerter kommer ind i et sundhedssystem, hvor den ene tvilling håndteres på en hensigtsmæssig måde, og den anden en upassende. Mens den ene tvilling oplever en hurtig bedring, ender den anden tvilling i en kronisk tilstand med vedvarende smerter på trods af identiske forhold til at begynde med. Forfatterne angiver gennem historien kritiske tidspunkter og handlinger af fiktive sundhedsfaglige personer, der bliver afgørende for, hvorfor de to historier udvikler sig så markant forskelligt.

Med udgangspunkt i historien hvor den ene tvilling ender i en kronisk tilstand, fremlægger forfatterne punkt for punkt, hvad der går galt i sundhedsvæsnet, hvad der bidrager til forværringen, hvad der kunne have været gjort anderledes og med hvilket resultat til følge. Alle delelementerne er understøttet af forskning med angivelse af evidensniveauet.

Fortællingerne viser hvor stor betydning vores ord og handlinger som sundhedsfaglige personer kan have på vores patienter, og hvordan håndteringen af lænderygsmerter inden for et sundhedssystem både kan understøtte og fremme heling og forståelse hos vores patienter, men i høj grad også kan være med til at sygeliggøre og forværre situationen. Forfatterne bruger medicinsk fortælling som en innovativ måde at til at illustrere problemet med hvordan nogle patienter med lænderygsmerter håndteres, og til at anbefale løsninger og fremme ændringer i klinisk adfærd.

 

Murphy, D.R., Justice, B.D. & Borkan, J. Using medical storytelling to communicate problems and solutions in the low back pain conundrum: an evidence-based tale of twins. Chiropr Man Therap 31, 25 (2023). 

Læs den videnskabelige artikel