03 juni 2024

Få et indblik i kiropraktikkens historie i Danmark i Odense

På Syddansk Universitetsbibliotek på SDU i Odense kan du få en kort introduktion til Kiropraktikkens historie i Danmark.

Her har Nadia Borch Kjældgaard fra Syddansk Universitetsbibliotek i samarbejde med Kiropraktorernes Videnscenter skabt en lille udstilling af artefakter og informationer om kiropraktorfagets oprindelse og udvikling.

Udstillingen er en lille perle, der kan medvirke til at introducere kiropraktikkens danske historie for bibliotekets brugere, der ikke kun tæller undervisere og studerende på Syddansk Universitet, men også andre interesserede.

Får du lyst til at dykke mere ned i kiropraktikkens historie i Danmark, kan du også finde ud af hvordan du kan gøre det. Med på udstillingen er bl.a. Per Jørgensens bog Kiropraktikkens historie i Danmark fra 2014, der detaljeret beskriver hvordan kiropraktik kom til Danmark og hvordan faget har udviklet sig siden. Du kan købe Per Jørgensens bog hos Syddansk Universitetsforlag.

Nadia Borch Kjældgaard fortæller om baggrunden for udstillingen:

- Jeg blev hevet ind i udstillingsteamet, fordi jeg qua mine katalogiseringsopgaver havde indlemmet flere af disse kiropraktormaterialer i vores samling. Så da der blev spurgt ud om gode udstillingsideer i min afdeling, nævnte jeg disse donationer. Ideen blev godtaget og jeg fik lov til selv at ”gøre noget”.  At det så blev den historiske vinkel, skyldtes det humoristiske i, at kiropraktik i starten blev opfattet som hokuspokus. 

- Jeg synes, at det både er fascinerende og tankevækkende med nytænkning/ny forskning - og det gælder indenfor alle mulige områder. Nogle gange skal man måske bare ikke være helt så hurtig med at afvise, hvad der i starten kan virke skørt eller absurd. I dette konkrete tilfælde: nye behandlingsmetoder. 

- Så med udstillingen prøver jeg at minde os alle om at være åbne overfor nye tanker og ideer, for det kan være, at du rent faktisk får glæde af det i fremtiden, fortæller Nadia, der selv som 39-årig fik et ordentlig smæk i ryggen og blev hjulpet af flere kiropraktiske behandlinger.

Udstillingen er en del af en række udstillinger, hvor Syddansk Universitetsbibliotek forsøger at vise lidt forskelligt af alle de mange materialer, som biblioteket har i sin beholdning.

Du kan se udstillingen om kiropraktikkens historie i Danmark på Syddansk Universitetsbibliotek indtil 13. september 2024.