29 januar 2024

21 nye kiropraktorer dimitterede fredag

Fredag den 26. januar blev kiropraktorprofessionen øget med 21 nye medlemmer.

Ved deres dimission fik de 21 nyuddannede kiropraktorer overrakt et bevis på, at de har bestået cand. manu.-studiet på Syddansk Universitet ved den halvårlige, traditionsrige ceremoni for nye kiropraktorer.

17 af de 21 glade og feststemte kandidater og deres familier og venner var til stede i lokale U45 for at blive hyldet for et veloverstået studium og få overrakt deres dimissionsbrev.

Det sundhedsvidenskabelige Fakultets dekan, professor, dr. med. Ole Skjøtt, indledte festdagen med at byde velkommen og holde en kort velkomsttale til dimittenderne, hvorefter studieleder Henrik Hein Lauridsen og vicestudieleder Rie Castella Toftgaard overrakte dimissionsbreve til dimittenderne.

De blev efterfulgt af Peter Måhr, der holdt en tale på vegne af kandidatholdet om udfordringer og gode oplevelser igennem studietiden, og så var det tid til det traditionelle musikalske indslag af studerende ved Syddansk Musikkonservatorium.

Ksymena Ślusarczyk på cello og Gergely Szokolai accordeon fremførte smukt Henry Eccles: Largo from Sonata in G minor og Astor Piazzolla: Libertango, inden professor på Institut for Idræt og Biomekanik og seniorforsker på Kiropraktorernes Videnscenter, Lise Hestbæk holdt festtalen for kandidaterne.

Lise Hestbæk understregede, at kandidaterne ikke er biomekanikere, de er kiropraktorer, klinikere, primærbehandlere, der har tilegnet sig en række diagnostiske kompetencer sammen med en bred palet af evidensbaserede behandlingsmuligheder for problemer i bevægeappratet. Hun opfordrede de nye kandidater til at deltage i kampen for at give rygpatienter de samme tilbud i sundhedsvæsenet som andre patienter.

- Brug jeres stemme, bland jer i den offentlige debat, gør rygpatienterne synlige, gør professionen synlig, gør forskelsbehandlingen synlig var den kraftige opfordring fra Lise Hestbæk. 

- Med jeres kompetencer indenfor det muskuloskeletale områder, specielt på rygområdet, er I godt rustede til at tackle de patienter, der fylder meget i sundhedsvæsenet og alligevel får en stedmoderlig behandling, sagde hun bl.a. og påpegede, at de nyuddannede kiropraktorer er specialister, men at de ikke må være snæversynede specialister. De skal bestræbe sig på at se det hele billede og ikke kun fokusere på de rent biomekaniske årsager til en patients rygsmerter

Lise Hestbæk sluttede sin festtale med en opfordring: Metamorfosen fra biomekaniker til kiropraktor starter nu.

Efter festtalen var Det sundhedsvidenskabelige Fakultet vært ved en reception for kandidaterne og deres familie og venner og gratulanter.

Tillykke til de nye kiropraktorer!