Sådan kommer du i gang med at bruge din klinikrapport

I slutningen af maj 2023 udkom den nationale rapport om Patientoplevet Kvalitet i Kiropraktorpraksis (PoKK), som viser en meget høj patienttilfredshed. Rapporten afslørede flere positive resultater, bl.a. at den høje tilfredshed er gældende for hele landet og høj deltagelsesprocent blandt både patienter og klinikker.

Udover den nationale rapport har hver af de deltagende klinikker modtaget en individuel klinikrapport med klinikkens egne data fra undersøgelsen. I klinikrapporten bliver klinikkens resultater vist i forhold til de nationale resultater. På den måde kan klinikken enkelt og overskueligt vurdere kvaliteten hos sig selv i forhold til resten af landet. Det giver en unik mulighed for at vurdere, fastholde og udvikle patienternes oplevelse af kvalitet i egen klinik, og sætte ind lige netop dér, hvor klinikkens egne data viser, der kan være behov for fokus.

Men hvordan kommer man egentlig i gang? Hvilke overvejelser kan være gode at gøre sig, når man læser sin klinikrapport? Det er spørgsmål, som du kan få hjælp til at besvare ved at følge KviK’s anbefalinger herunder: 

  1. Start med at læse den nationale rapport. Rapporten indeholder flere detaljerede resultater, som kan bidrage til at forstå klinikkens egne resultater.
  2. Dyk herefter ned i klinikkens egne resultater og skriv gerne ned undervejs, hvis noget giver anledning til undren eller refleksion.
  3. Udpeg gerne et eller flere områder ud fra resultaterne af rapporten(erne) som I kan udvikle på. F.eks. et område I ønsker at forbedre eller vil fokusere på, for at fastholde en høj patienttilfredshed.
  4. Udvælg den eller de personer som er ansvarlige for at udtænke, planlægge og udføre relevante tiltag på de udvalgte områder.

Her er desuden 5 spørgsmål, man med fordel kan forholde sig til, imens man læser klinikrapporten:

  • Er der resultater i rapporten der overrasker jer og hvorfor?
  • Er der steder i rapporten, hvor tilfredsheden er højere eller lavere end det nationale niveau og hvad kan årsagen være til det?
  • Hvordan klarer klinikken sig på de enkelte spørgsmål og giver resultaterne anledning til opmærksomheder?
  • Hvis I er tilfredse med resultaterne i egen rapport – hvilke tiltag kan så bidrage til at fastholde patienttilfredsheden og hvordan sikrer I det?
  • Hvilke tiltag kan bidrage til at forbedre resultaterne i rapporten og hvordan?

Hvis klinikken mod forventning ikke har modtaget sin rapport, bedes man henvende sig til KviK på kvik@kiroviden.sdu.dk

Har du endnu ikke fået læst en nationale rapport? Så kan du finde den HER

nikkb