Muskuloskeletale smerter lægger stort pres på sundhedsvæsenet

Statens Institut for Folkesundhed har netop udgivet den nyeste version af sygdomsrapporten, der beskriver sygdomsbyrden af udvalgte sygdomme, set på samfundsniveau. Rapporten sætter tal på, hvor udbredte muskel- og skeletsmerter er i Danmark og det pres patienter med muskel- og skeletsmerter lægger på sundhedsvæsenet.

Rapporten fokuserer på 15 sygdomme, der alle er udvalgt fordi de bl.a. har vist at have en væsentlig betydning for sundhedstilstanden i det globale sygdomsbyrdestudie (Global Burden of Disease, 2019) og fordi der er nogen mulighed for forebyggelse.

Tre af de inkluderede sygdomme er muskel- og skeletsmerter: Lænderygsmerter, nakkesmerter og slidgigt. Data for lænderygsmerter viser, at ca. 1 million af knap 6 millioner danskere levede med lænderygsmerter, da data blev indsamlet. Lidt mere end en halv million lever med nakkesmerter og lidt under 1 million lever med slidgigt. 

Rapporten påpeger desuden, at der er en social ulighed i forhold til eksisterende sygdomstilfælde. 

Generelt oplever flere kvinder end mænd muskuloskeletale smerter; Især kvinder og mænd på 30 år eller derover med en grundskole eller erhvervsfaglig uddannelse lever med muskel- og skeletsmerter. De fleste tilfælde af lænderygsmerter og nakkesmerter forekommer for begge køn de arbejdsaktive år i aldersspændet 30 – 64 år, mens slidgigt oftest forekommer fra 50 år og opefter. 

Muskuloskeletale smerter lægger et stort ekstra pres på sundhedsvæsenet på grund af ekstra indlæggelser på sygehusene og kontakt til behandlere i sundhedsvæsenet. Det store antal mennesker med lænderygsmerter påfører om året sundhedsvæsenet lidt over 7 mia. kr. i ekstra udgifter til behandling, pleje og medicin og koster erhvervslivet 21 mia. kr. i tabt produktion på grund af fravær fra arbejdsmarkedet. For mennesker med nakkesmerter er tallene knap 5 milliarder i ekstra udgifter til behandling, pleje og medicin og 18 milliarder i tabt produktion på grund af fravær fra arbejdsmarkedet og slidgigtpatienter koster sundhedsvæsenet 4,6 mia. kr. og arbejdsmarkedet knap 12,5 mia. kr.

Jan Hartvigsen har medvirket i udarbejdelsen af kapitlerne on lænderygsmerter, nakkesmerter og slidgigt i rapporten.

Læs flere detaljer i rapporten her: Sygdomsbyrden i Danmark - sygdomme

nikkb